Головна » Новини

Сьогодні, 11 листопада 2021 року, відбулася робоча зустріч Міністерства освіти і науки України з міжнародними донорськими організаціями. Під час зустрічі обговорювались теми державної політики у сфері професійної орієнтації учнів закладів середньої та професійно-технічної (професійної) освіти.

Учасниками заходу стали заступник Міністра освіти і науки Ігор Гарбарук, директор Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти» Євген Баженков і представники близько 30-ти міжнародних організацій.

«Кожен громадянин має обирати професію відповідно до своїх здібностей, потреб і бажань. Спрямування особистості до профорієнтації має розпочатися на ранніх стадіях і вдосконалюватися впродовж життя. Для цього на державному рівні ставимо нові стратегічні цілі. Зокрема, пер ... Читати далі »

Переглядів: 112 | Додав: nmkpto_1 | Дата: 12.11.2021 | Коментарі (0)

Створення освітніх стандартів професійної освіти тепер базуватиметься на компетентнісному підході. Він передбачає отримання учнями ключових, загальних та професійних компетентностей, які будуть актуальними на ринку праці та сприятимуть особистісному розвитку учня. Це зазначено в новому Державному стандарті професійної освіти, затвердженому Урядом вчора, 20 жовтня 2021 року.

«У цьому документі ми передбачили три ключових правила для створення якісних освітніх стандартів. По-перше, вони мають базуватись на компетентнісному підході, тобто передбачати здобуття учнями тих навичок, які є актуальними та потрібними для конкретної професії. По-друге, кожен освітній стандарт має містити чітко визначені показники ефективності навчання учня, тобто орієнтація на результат, а не процес. По-третє, нам дуже важливо, щоб авт ... Читати далі »

Переглядів: 120 | Додав: nmkpto_1 | Дата: 12.11.2021 | Коментарі (0)

Заклади професійної освіти створять власні концепції впровадження компетентнісного підходу. Для розробки відповідної концепції профтехи зможуть врахувати особливості свого закладу, зокрема напрями навчання та інфраструктуру. 

Відповідний проєкт розроблено експертами Програми ЄС «EU4Skills: кращі навички для сучасної України» в методичних рекомендаціях щодо впровадження компетентнісного підходу в закладах профосвіти. 

27 жовтня 2021 року рекомендації було презентовано представникам місцевих органів влади, навчально-методичним центрам, а також керівникам профтехів 7 пілотних регіонів Програми EU4Skills, зокрема Полтавської, Запорізької, Чернівецької,  Рівненської, Вінницької, Миколаївської та Львівської областей.  

Нагадаємо, Міністерством освіти і науки спільно з Програмою ЄС «EU4Skills: Кращі навички для сучасної України»  ... Читати далі »

Переглядів: 145 | Додав: nmkpto_1 | Дата: 12.11.2021 | Коментарі (0)