Головна » Новини

Троє учнів-сантехніків – Андрій Пікловський, Андрій Ярошевський та Юрій Рибак – візьмуть участь у міжнародному етапі конкурсу професійної майстерності «WorldSkills International». Україна долучилася до руху «WorldSkills» ще 2016 року, однак уперше відправляє учасників на міжнародний етап змагань. Конкурс за компетенцією «Сантехніка та опалення» відбудеться 2-5 листопада у місті Лар (Німеччина).

Учні навчаються в Львівському міжрегіональному вищому професійному училищі автомобільного транспорту і будівництва. Вони опановують професію «Монтажник санітарно-технічних систем і устаткування». Оскільки усі троє хлопців є неповнолітніми, їх супроводжуватиме методист училища Ольга Мацейко.

На учасників української делегац ... Читати далі »

Переглядів: 73 | Додав: nmkpto_1 | Дата: 04.11.2022 | Коментарі (0)

Проєкт EdUP

Учні, які навчаються сантехнічних професій, можуть користуватись новими мобільними застосунками з модулів:

  1. «Опалення»
  2. «Водопостачання»
  3. «Водовідведення»

Вони створені за навчальними посібниками та мають покрокові ілюстрації виконання завдань, тести для самоперевірки та відео, які додаються до кожного розділу.

«Нині ми створюємо різний онлайн-контент для учнів профтехів. Однак головними викликом є створення одночасно інформативного та інтерактивного контенту для молоді. Тобто потрібно продумати не тільки зміст курсу або посібника, але і спосіб передавання ... Читати далі »

Переглядів: 104 | Додав: nmkpto_1 | Дата: 04.11.2022 | Коментарі (0)

Міністерство освіти і науки пропонує для громадського обговорення проєкт Модельної дорожньої карти просування гендерної рівності в системі професійної (професійно-технічної) освіти на регіональному рівні. 

Дорожня карта підготовлена в якості прикладу для розроблення стратегій та планів просування гендерної рівності як у сфері професійної освіти, так і в межах загальних стратегій розвитку для конкретних областей України.

Проєкт здійснюється у межах впровадження Програми ЄС «EU4Skills: Кращі навички для сучасної України».

Надати коментарі та пропозиції можна на електронну пошту mon.proftech@gmail.com до 1 листопада 2022 року

про ... Читати далі »

Переглядів: 83 | Додав: nmkpto_1 | Дата: 04.11.2022 | Коментарі (0)

Цьогоріч вступна кампанія до профтехів триватиме до 1 листопада, однак 83 тис. 170 учнів, які вступили до закладів ПТО, вже розпочали навчання. Загалом близько 227 тис. здобувачів розпочали новий навчальний рік у професійно-технічних закладах освіти.

Сьогодні функціонує 564 заклади. З них освітню діяльність у традиційному форматі здійснюють 157 профтехів, 287 – у змішаному і 120 дистанційно.

«Тішить, що у 80% закладів заняття відбуваються в очному або змішаному режимах. Якщо раніше дистанційний формат викликав труднощі в навчанні учнів, то зараз педагоги і майстри готові ефективно викладати як теорію, так і практику онлайн. Для цього ми регулярно навчаємо їх цифровим навичкам, пояснюємо, як створювати онлайн-контент», – зазна ... Читати далі »

Переглядів: 76 | Додав: nmkpto_1 | Дата: 04.11.2022 | Коментарі (0)

Як Центри кар’єри закладів професійної освіти можуть ефективно сприяти працевлаштуванню молоді? Як майбутнім спеціалістам стати конкурентоспроможними, професійно незалежними та сформувати навички соціального підприємництва? Відповіді на ці питання отримали 29 учасників першого тренінгу «Підтримка кар’єрного консультування закладами професійної (професійно-технічної) освіти», що відбувся 15 вересня 2022 року у Вищому професійному училищі №7 міста Кременчук.

Проєкт щодо кар’єрного консультування стартував ще в лютому 2022 року, тоді експерти провели опитування закладів профтехосвіти, щоб виявити їхні потреби зі створення або розвитку наявних Центрів кар’єри. Так, спільно з МОН була розроблена навчальна програма для тренінгів, мета якої навчити педагогів правильно к ... Читати далі »

Переглядів: 73 | Додав: nmkpto_1 | Дата: 04.11.2022 | Коментарі (0)

Подавання документів через електронний кабінет, гнучкість для вступників з тимчасово окупованих територій (ТОТ), збільшені повноваження приймальних комісій – ці та інші зміни передбачені оновленими Типовими правилами прийому до закладів профосвіти. Наказ МОН від 10 червня 2022 року № 541, яким визначаються нові правила, вже зареєстровано у Мін'юсті. Документ набув чинності сьогодні, 20 вересня 2022 року.

Електронний вступ 

Правила прийому мають затверджуватися директором закладу не пізніше 1 грудня і вноситися до Єдиної електронної бази з питань освіти (ЄДЕБО). Окрім того, Правила прийому мають розміщуватися на офіційних сайтах закладів профосвіти або, у разі відсутності, на сайтах засновників. 

Приймальні комі ... Читати далі »

Переглядів: 98 | Додав: nmkpto_1 | Дата: 04.11.2022 | Коментарі (0)

Понад 2 тис. учнів закладів професійної освіти з Фінляндії та України взяли участь у заходах «Відкритого освітнього кафе». Учасники обмінювались досвідом та дізнавались особливості навчання в різних національних культурах.

Для учнів провели 5 ключових заходів, де вони обговорили питання розвитку особистості, набуття фахових навичок, командної взаємодії. Окремою темою дискусії стали цінності сталого розвитку в житті людини та освіті. Завдяки фасилітатору учні могли поділитися своїми міркуваннями та досвідом, проявити творчі здібності під час групової роботи, а також поговорити про схожості та відмінності в освіті України та Фінляндії.

Організаторами проєкту є Міністерство освіти і науки України спільно з Національним агентством Фінляндії з питань освіти (EDUFI).

 

Переглядів: 92 | Додав: nmkpto_1 | Дата: 14.06.2022 | Коментарі (0)

Сьогодні, 23 травня, Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет узяв участь у відкритті Світового освітнього форуму 2022, який проходить у Лондоні.

У межах заходу Міністр зустрівся із Державним секретарем з питань освіти Департаменту освіти Великої Британії Надімом Загаві, висловив вдячність за підтримку України та обговорив нагальні питання в освітній сфері. 

Насамперед Сергій Шкарлет подякував за організацію пункту для складання НМТ у Лондоні. 

«Забезпечення права на здобуття вищої освіти для кожного українця, який був змушений тікати від війни, – одне з найважливіших завдань для нас», – наголосив Міністр.

Також сторони обговорили шляхи вирішення нагальних проблем української ... Читати далі »

Переглядів: 104 | Додав: nmkpto_1 | Дата: 24.05.2022 | Коментарі (0)

Повторне безоплатне навчання в закладах професійної освіти, можливість здобуття часткових кваліфікацій і отримання професійної освіти незалежно від місця реєстрації. Такими є ухвалені 22 травня 2022 року ключові новації законопроекту про внесення змін до Закону України «Про професійну (професійно-технічну) освіту».

«Проведено кропітку роботу, що суттєво оновила законодавчу базу професійної освіти. Запропоновані зміни освіжать систему професійної освіти, дозволять наблизити її до реалій війни та сучасного ринку праці. Ми прогнозуємо, що новації сприятимуть зниженню рівня безробіття та забезпечать швидку перекваліфікацію тих, хто втратив роботу», – зазначив Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

Для того, щоб безоплатно отримати другу робітничу професію потрібно мати с ... Читати далі »

Переглядів: 111 | Додав: nmkpto_1 | Дата: 24.05.2022 | Коментарі (0)

Сьогодні, 19 травня 2022 року, Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет повідомив про організацію освітнього процесу закладів професійної, фахової передвищої та вищої освіти в регіонах, у яких це можливо та дозволяє безпекова ситуація.

Усі заклади професійної (професійно-технічної) освіти 18 регіонів України продовжують навчання. Частково здійснюють освітній процес у профтехах 7 областей.

Заклади фахової передвищої освіти всіх регіонів продовжують здійснювати освітній процес дистанційно, з них 16 – за змішаною формою. Також в одній області ЗФПО відновив очну роботу.

Щодо роботи закладів вищої освіти Міністр зазначив, що у 24 областях та місті Києві університети працюють дистанційно у синхронному та асинхронному режимі. ... Читати далі »

Переглядів: 111 | Додав: nmkpto_1 | Дата: 24.05.2022 | Коментарі (0)

1 2 3 ... 17 18 »